Burak jest częścią kranową rośliny buraka. W Ameryce Północnej jest powszechnie znany jako „buraki”, podczas gdy w Wielkiej Brytanii jest określany jako „burak”. Inne powszechne nazwy korzenia to burak stołowy, burak ogrodowy, burak czerwony i burak obiadowy. Niektórzy określają go jako „złoty burak.”
Zwiększa przepływ krwi
Sok z buraka zwiększa przepływ krwi poprzez zwiększenie dostarczania tlenu do mięśni szkieletowych. Jest to szczególnie korzystne, jeśli jesteś zaangażowany w ćwiczenia o wysokiej intensywności, takie jak piłka nożna. Dzieje się tak, ponieważ buraki mają wysoką zawartość azotanów, które rozszerzają naczynia krwionośne. Więcej krwi płynącej do pracujących mięśni oznacza zwiększoną moc i wytrzymałość. Różne badania wykazały, że sok z buraków poprawia szybkość i wytrzymałość u sportowców. Jedno z badań wykazało, że rowerzyści kończyli wyścigi szybciej, gdy spożywali sok z buraków w porównaniu z tymi, którzy przyjmowali placebo.
Promuje detoksykację
Sok z buraków jest silnym przeciwutleniaczem i jest naturalnym detoksykatorem. Zawiera betainę, która pomaga zapobiegać odkładaniu się tłuszczu w wątrobie i chroni wątrobę przed toksynami. Zawiera również mnóstwo witamin i minerałów, w tym potas i żelazo. Wykazano również, że poprawia wyniki sportowe i obniża ciśnienie krwi.
Zwiększa ryzyko wystąpienia kamieni nerkowych
Picie soku z buraków przynosi wiele korzyści. Jest bogaty w błonnik i wodę, które pomagają ludziom pozostać pełnymi na dłużej. Wspomaga również trawienie. Błonnik w burakach zwiększa objętość stolca, co może zapobiegać zaparciom i innym problemom trawiennym. Ponadto buraki zawierają potas, który pomaga nerwom i mięśniom funkcjonować prawidłowo. Niewystarczający poziom potasu może prowadzić do zmęczenia, osłabienia i zagrażających życiu nieprawidłowych rytmów serca.
Jest diuretykiem
Sok z buraków jest naturalnym diuretykiem, który może pomóc w zatrzymaniu wody i wzdęciach. Jest bogaty w potas i jest skuteczny w wypłukiwaniu płynów w organizmie. Od wieków był stosowany w leczeniu obrzęków i reumatyzmu. Swoje właściwości moczopędne zawdzięcza aminokwasowi asparaginie, który w organizmie rozkłada się na związek zawierający siarkę. Buraki są również dobrym źródłem potasu i betaniny. Zostały one również powiązane z niższym poziomem białka C-reaktywnego.
Jest dobrym źródłem folianów
Buraki są bogate w folian, składnik odżywczy, który odgrywa ważną rolę w rozwoju mózgu i funkcji poznawczych. Zawierają również magnez, minerał, który wspiera zdrową pracę serca. Dodatkowo, buraki mają wysokie stężenie betalain, które zapewniają wsparcie antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Ponadto buraki są dobrym źródłem błonnika i wspierają zdrowy układ trawienny i sercowo-naczyniowy.
Jest dobrym źródłem żelaza
Sok z buraków jest bogatym źródłem żelaza i kwasu foliowego, który może pomóc w leczeniu anemii. Kwas foliowy pomaga również zapobiegać atakom serca i udarom mózgu poprzez obniżenie poziomu homocysteiny we krwi. Pomaga również zwiększyć produkcję czerwonych krwinek, dzięki czemu sok z buraków jest cennym środkiem oczyszczającym organizm.
Jest dobrym źródłem fosforu
Buraki są bogatym źródłem fosforu. W rzeczywistości jedna filiżanka gotowanych, odsączonych buraków zawiera około 38 mg fosforu. Jednak ilość fosforu w burakach różni się w zależności od sposobu ich przygotowania.
Jest dobrym źródłem magnezu
Sok z buraków jest dobrym źródłem mineralnego magnezu. Filiżanka soku zawiera około 47 mg magnezu. Oprócz tego minerału, buraki są bogate w kilka witamin i minerałów, w tym witaminę A i K. Ponadto są niskokaloryczne. Zawierają również dużą zawartość błonnika, który może pomóc w poprawie trawienia. Sok z buraków jest często dodawany do smoothies ze względu na jego korzyści odżywcze. Można go również spożywać jako surowe warzywo. Każda filiżanka surowych buraków ma około 26,6 mg magnezu.